Szanowni Państwo,

W związku z wydarzeniami dnia wczorajszego, czyli zamieszczenia postu przez Pawła Makucha (prezydenta Pruszkowa) wykorzystującego wizerunek Przewodniczącego Rady Miejskiej, Radnego i członka Samorządowego Porozumienia Pruszkowa naszego kolegi doktora Krzysztofa Biskupskiego do celów budowania fałszywego i podłego przekazu kierowanego do mieszkańców Pruszkowa – wyrażamy jednogłośny sprzeciw wykorzystywania wizerunku jednego z najbardziej doświadczonych samorządowców w naszym regionie do celów manipulacji opinią publiczną.

Potępiamy działania, mające na celu dyskredytowanie wspaniałego człowieka, lekarza, samorządowca i kolegi w oczach mieszkańców i lokalnej społeczności.

Pan Przewodniczący Krzysztof Biskupski od wielu lat przewodzi Radzie Miasta, w sposób bezstronny, wyważony, kulturalny. Nigdy nie faworyzuje ani nie ogranicza nikogo kto miałby odmienne poglądy czy stanowiska. Prowadzi szeroko pojęty dialog społeczny z mieszkańcami. Przeprowadzenie ataku na Przewodniczącego Rady to atak na całą Radę, która na sesji inauguracyjnej, nie zależnie od przynależności klubowej, powierzyła Panu Biskupskiemu przewodzenie Radzie Miejskie.

Pan Paweł Makuch w naszej ocenie dopuścił się działania nie tylko niegodnego ale również nie licującego z powagą urzędu i funkcji którą powierzyli mu mieszkańcy Pruszkowa w 2018 roku. Przypominamy, że
z zawodu pan Paweł Makuch jest radcą prawnym i takie zachowanie nie licuje również z wartościami z którymi identyfikuje się ten zawód.

Z głębokim niepokojem spoglądamy na podjęte działania mające odwrócić uwagę społeczną od prawdziwych problemów których osoba pełniąca funkcje Prezydenta nie potrafi rozwiązać.

Jednocześnie składamy podziękowania tym wszystkim którzy wspierają Pana Krzysztofa Biskupskiego dobrym słowem i wsparciem walcząc z tą podłą manipulacją.

Domagamy się oficjalnych wyjaśnień i przeprosin dla Pana Krzysztofa Biskupskiego od Pana Pawła Makucha w kwestii zaistniałej sytuacji i wzywamy do zaprzestania prowadzenia w ten sposób procesu komunikacji z mieszkańcami Pruszkowa.

Samorządowe Porozumienie Pruszkowa